Gymnasium

Als je in een vwo-brugklas wordt geplaatst, start je op het Stella Maris College met een uitdagend lesprogramma. Zo volg je onder andere de vakken Latijn en filosofie. Door de kennismaking met deze vakken leer je meer over taal en cultuur van de Romeinen, je leert na te denken over allerlei interessante thema’s (Wat is geluk? Wat is echt? Wat is vriendschap?) én je kunt na je eerste jaar een betere keuze maken of je door wil met het gymnasium.

Het gymnasium onderscheidt zich vanaf klas 2 van het atheneum door het aanbod van de klassieke talen Latijn en Grieks. Door het bestuderen van deze talen ontwikkel je een kritische denkwijze, verbeter je tegelijkertijd je geheugen en leer je makkelijker andere talen. Ook bij de andere vakken verschilt het gymnasium van het atheneum. Je gaat sneller door de vwo-stof heen en je benut de vrijgekomen tijd voor verdere verbreding en verdieping. Daarnaast volg je vanaf klas 2 verplicht het vak Fast Lane English, waarbij je op een hoog niveau Engels leert.

Ten slotte is er ook 1x per periode een gymnasiumdag. Tijdens deze projectdagen ga je op onderzoek buiten school samen met de gymnasiumleerlingen van klas 1 t/m 6. Een tragedie opvoeren, Romeins koken of een rondleiding achter de schermen van het ziekenhuis? Het kan allemaal tijdens deze uitdagende en interactieve dagen.

Hoe vaak volg je Latijn en Grieks in een week? Bekijk hieronder de lessentabel:

Klas 1:                        2 uur Latijn

Klas 2:                        2 uur Latijn en 2 uur Grieks

Klas 3:                        2 uur Latijn en 2 uur Grieks

Klas 4-5-6:                  4 uur Latijn en/of 4 uur Grieks

We willen natuurlijk de cultuur van de Grieken en de Romeinen ook in het echt beleven! Daarom nemen we je mee naar bijvoorbeeld Xanten, Tongeren, Trier en Rome. Daar kun je nog zien hoe de Romeinen leefden.

Op het Stella Maris College krijg je niet alleen inhoudelijke vakken, maar leer je ook hoe je moet leren en studeren. Tijdens speciale begeleidingslessen leer je hoe het leerproces werkt: hoe je het beste kunt plannen, hoe je hersenen veranderen door te leren, hoe je persoonlijkheid zich ontwikkelt tijdens je schooltijd en nog veel meer. Door deze speciale 'leerlessen' krijg je inzicht in je eigen manier van denken en leer je begrijpen wat begaafdheid is en welke effecten dit op jou en je omgeving kan hebben.