Start Leesoffensief Meerssen

29-9-2021 woensdag 29 september 2021

Deze maand komen er extra veel boeken binnen in Bibliotheek Meerssen. Samen met het Stella Maris college start de Bibliotheek dit schooljaar een Leesoffensief. Hiervoor ontvangt de Bibliotheek 10.000,- subsidie van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Want het Leesoffensief is een landelijke beweging. Doel van het Leesoffensief is om jongeren plezier te laten beleven aan lezen. Want wie graag leest, leest ook meer en beter. Zo worden leerlingen beter in taal en breiden zij hun woordenschat flink uit. Dit is belangrijk voor alle schoolvakken én voor succes tijdens een vervolgopleiding.

Voor iedereen een passend boek

Een deel van de subsidie besteedt de Bibliotheek aan extra boeken voor middelbare scholieren. Want met plezier lezen, begint met het vinden van een boek dat bij jou past. Dat hoeft geen hoogstaande literatuur te zijn, vertelt Angèle Quaedvlieg, leesconsulente VO bij Bibliotheek Meerssen. Jongeren moeten vooral de boeken lezen die zij leuk vinden, bijvoorbeeld thrillers, waar gebeurde verhalen of biografieën van bekende personen. Toegankelijke boeken. En valt een boek tegen, dan kies je gewoon een ander boek.’ Alle brugklassers van het Stella Maris College bezoeken dit najaar de Bibliotheek en leren daar tijdens het spannende spel ‘Boekenroof’ hoe zij zelf een geschikt boek kunnen vinden.

Rolmodellen

De Bibliotheek en het Stella Maris College organiseren ook samen schrijversbezoeken en medewerkers volgen extra scholing over leesbevordering. Niemand wordt als lezer geboren en daarom hebben kinderen en jongeren lezende rolmodellen nodig. Dit kunnen ouders en opa’s en oma’s zijn, maar ook docenten, schrijvers en vloggers. Zij kunnen het plezier in lezen aanwakkeren, boekentips geven en samen over boeken praten. Met het Leesoffensief zorgen Bibliotheek en Stella Maris College voor een rijker leesaanbod en geven zij de leescultuur in de school en hopelijk ook thuis een impuls. Hulp nodig bij het kiezen van een boek? Kom naar de Mediatheek, de Bibliotheek of kijk op www.jeugdbibliotheek.nl.