Zorg en Veiligheid 

Hoe gaat het met je?
Jij ontwikkelt je het beste als je je goed en veilig voelt en weet dat al je docenten het beste met je voorhebben. Daarom doen wij er ook alles aan om je een fijne en veilige schoolomgeving te bieden. Ook als het even niet zo lekker met je gaat, geven wij je graag een steuntje in de rug. Je wordt begeleid bij het leren, je sociaal-emotionele ontwikkeling en de keuze van je vervolgopleiding en beroep.

Op het Stella Maris College zorgen we graag en goed voor je
Je middelbare schooltijd is een erg belangrijke periode in je persoonlijke ontwikkeling. Juist in deze jaren maak jij een belangrijke stap in je leven. Je groeit van kind naar jong volwassene. Je komt in aanraking met nieuwe mensen. Je hormonen vliegen door je lijf. Je gaat op verkenning in een ruimere omgeving. Je wordt steeds zelfstandiger. En dat allemaal terwijl er thuis en op school ook nog van alles van je verwacht wordt. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Dan is het toch fijn om te weten dat je op school een luisterend oor, een goed advies en een helpende hand vindt als je ergens mee zit?!

In het kader van de goede zorg voor jou en je veiligheid, krijg je:

  • een eigen mentor
  • hulp bij je studie- en beroepskeuze
  • professionele begeleiding bij moeilijke situaties
  • zorg op maat bij bijvoorbeeld dyslexie
  • voorlichting over allerlei onderwerpen

Over deze onderwerpen kun je hieronder meer lezen.

Je mentor staat altijd voor je klaar
Als je zoveel tijd op school doorbrengt, willen wij dat jij je er thuis voelt. Als leerling van het Stella Maris College heb je daarom je eigen mentor. Hij of zij let erop dat het goed met je gaat. Je mentor begeleidt je bij je schoolwerk, maar kijkt ook of je lekker in je vel zit. Zit je iets dwars? Of heb je een probleem? Klop dan gerust aan bij je mentor.

Je krijgt hulp bij het kiezen van je studie en beroep
Weet je nog niet wat je later wilt gaan doen? De schooldecaan weet alles over de keuze van je toekomstige studie of beroep. Samen met je mentor helpt hij je bij het kiezen van het juiste profiel, vakkenpakket en leerweg. Ook weet hij alles over beroepen en de vervolgopleiding die je daarvoor het beste kunt kiezen.

Je wordt professioneel begeleid
Behalve je mentor, is er ook een zorgteam om je te helpen. Bijvoorbeeld als je gepest wordt, de situatie thuis niet fijn is of als je in de knoop zit met je gevoelens of seksualiteit. Dit zorgteam bestaat uit personen van binnen en buiten de school, zoals de zorgcoördinator, leerplichtambtenaren en vertegenwoordigers van Bureau Jeugdzorg, de GGD, het RIAGG, en het schoolmaatschappelijk werk. Medewerkers van de school zullen in gevallen dat een leerling/ouder  meldt dat een leerling gepest wordt, handelen zoals beschreven wordt in het pestprotocol. Zie afdeling :Passend Onderwijs onder School

Je krijgt zorg op maat
Indien nodig, kun je meedoen aan speciale trainingen om van je faalangst of examenvrees af te komen of om je sociale vaardigheden bij te slijpen. Deze trainingen worden tegen betaling gegeven, onder andere door daarvoor gediplomeerde docenten van het Stella Maris College. Ook kun je bij ons terecht voor rugzakbegeleiding en er is een dyslexiebeleidsplan. Zie afdeling :Passend Onderwijs onder School

Je wordt voorbereid op jouw plekje in de maatschappij
Op het Stella Maris College besteden we veel aandacht aan preventie. Als je weet wat er allemaal in de maatschappij speelt, kun je je daar immers veel beter op voorbereiden. Daarom krijg je onder andere voorlichting over gezonde voeding, verkeersveiligheid, seksualiteit, de risico’s van vuurwerk, roken, drugs en alcohol.

Goed om te weten
Nog een paar dingen die je moet weten:

  • Het Stella Maris College is een rookvrije school. In de school en op het gehele terrein is roken verboden. 
  • Onze schoolgebouwen in Meerssen en Valkenburg zijn toegankelijk als je een lichamelijke beperking hebt.
  • Het Stella Maris College is een gezonde school. We doen er veel aan sport en fitheid en in de schoolkantine vind je veel lekkere en verse producten.
  • Op beide locaties is er een speciale maatwerkklas. Hier kun je terecht als je om de een of andere reden niet mee kunt doen aan één van de lessen.