Gymnasium

Ruim baan voor jouw capaciteiten!
Vind jij leren leuk? Ben je ambitieus en wil jij uitblinken? Wil jij een stapje extra doen voor een glansrijke toekomst? Dan kom je op het gymnasium van het Stella Maris College ruimschoots aan je trekken. We hebben ons onderwijs ingericht voor optimale prestaties en doen er alles aan om jou te laten schitteren.

Op het gymnasium ga je voor de top
Vind jij de meest voor de hand liggende antwoorden en oplossingen vaak te kort door de bocht of te oppervlakkig? Denk jij graag diep na en ga je een stevige discussie niet uit de weg? Op het gymnasium  ontwikkel je een kritische houding en de analytische vaardigheden om de onderwerpen die je interesseren diepgaand te onderzoeken. We verwachten in de lessen een proactieve houding van je en gaan vlot door de lesstof heen. Je wordt uitgedaagd én je krijgt alle ruimte om je leergierigheid en nieuwsgierigheid te bevredigen. Dus: zoek jij graag alles tot in de puntjes uit op het Internet, in boeken of magazines? Heb je een brede interesse? Ben je daarnaast een doorzetter die goed in taal is of geïnteresseerd is in bètavakken? Dan zit je goed op het Gymnasium van het Stella Maris College!

Je ontwikkelt een analytische blik op de wereld
Het gymnasium onderscheidt zich van het atheneum doordat er op het gymnasium veel aandacht wordt besteed aan de klassieke talen Grieks en Latijn. Door het bestuderen van deze klassieke talen verhoog je namelijk je analytisch vermogen en verbeter je tegelijkertijd je geheugen. De lessen verruimen je inzicht en zorgen voor innerlijke rijkdom. Je algemene ontwikkeling krijgt een flinke boost, doordat je in de lessen veel geschiedkundige en kunsthistorische informatie krijgt. Ook helpt de structuur en opbouw van deze talen je bij het leren en begrijpen van andere talen, zoals Nederlands, Frans, Italiaans en Spaans. Je maakt kennis met de Oudheid, die aan de basis ligt van onze huidige cultuur, waardoor het leven van vandaag de dag nog meer betekenis krijgt.

Urentabel Grieks en Latijn

Lessen per week

Klas 1: 2 uur Latijn en Grieks (combinatievak)

Klas 2: 2 uur Latijn en 2 uur Grieks

Klas 3: 3 uur Latijn en 3 uur Grieks

Je verbreedt en verdiept je kennis
Ook in de andere vakken verschilt het gymnasium van het atheneum. Je gaat sneller door de VWO-stof heen en benut je de vrijgekomen tijd voor verdere verbreding en verdieping. Je leert over de grenzen van je vakken heen te kijken en op intelligente en creatieve wijze verbanden te zien. Ook ga je dieper op de lesstof in, waardoor je echt het naadje van de kous te weten komt. Hiervan is Fast Lane English  een mooi voorbeeld. Ook de 'denklessen ' die je in klas 1, 2 en 3 krijgt zijn heel bijzonder.

Je kunt in de derde periode nog instromen op het Gymnasium
Als je docenten zien dat je hoge capaciteiten hebt, kun je in de derde periode van de brugklas nog op het gymnasium instromen vanuit de HAVO/atheneum- of atheneumbrugklas. Voorwaarde hiervoor is dat je in de derde periode het inhaalprogramma Latijn en Grieks volgt en een positief advies van je docent Engels hebt. Daarna vorm je voor de rest van je middelbare schooltijd een vaste groep met je klasgenoten. Je wordt steeds samen naar de volgende klas bevorderd. In zo'n hechte groep maak je vrienden voor het leven!

Als talentvolle leerling voel je je bij ons uitstekend op je plaats!
Op het gymnasium krijg je uitdagend onderwijs. Je werkt individueel, klassikaal of in projectgroepjes. In vakoverstijgende projecten leer je hoe je kennis uit meerdere vakken moet combineren, je doet zelfstandig onderzoek naar allerlei onderwerpen en je gaat regelmatig op excursie als verrijkende aanvulling op de lesstof van een vak. Kijk maar eens in het onderstaande overzicht. Zo kun je je kennis en ervaring verder verdiepen dan de inhoud van je lesboeken

Al tijdens je middelbare schooltijd proef je aan je vervolgopleiding
Na het gymnasium ga je natuurlijk verder studeren. Je wordt daarop voorbereid, onder meer door onze samenwerking met de universiteiten van Hasselt en Maastricht, Hogeschool Zuyd en de Technische Universiteit Eindhoven.

  • In de vijfde klas word je drie maanden lang één dag per week vrijgeroosterd om colleges te volgen aan de Universiteit Maastricht. Dit kan in de studierichtingen Rechten, Cultuur en Maatschappij Wetenschappen, Psychologie, Kennistechnologie, Moleculaire Levenswetenschappen, Economie en Gezondheidswetenschappen. Tijdens die colleges ervaar je wat Probleem Gestuurd Onderwijs inhoudt en werk je aan een project onder begeleiding van een tutor van de UM.
  • In samenwerking met de Universiteit Hasselt is er een pre-university project, exclusief voor excellente leerlingen van de bovenbouw van het Stella Maris College. Je volgt reguliere colleges en doet examens uit het bachelorprogramma. Bij goede resultaten levert je dit vrijstellingen op voor vervolgstudies aan deze of andere universiteiten. Professoren van de Hasseltse universiteit geven je gastcolleges in de vakken biologie, wiskunde en natuurkunde. Voor de practica ga je naar Hasselt.
  • Als je in je eindexamenjaar je profielwerkstuk maakt, kun je daarvoor altijd terecht bij Hogeschool Zuyd, Universiteit Maastricht of Technische Universiteit Eindhoven. Zo kom je er meteen achter welke vervolgopleiding bij jou past.

Je profiteert van onze uitgebreide voorzieningen
Leren wordt nog leuker als je allerlei hulpmiddelen en voorzieningen kunt gebruiken. Daarvan hebben we er heel veel op het Stella Maris College. We noemen er een paar. In ons Open Leercentrum kun je vrij werken tijdens en na de lessen. Je wordt in je zelfstandig werken ondersteund door onze Elektronische LeerOmgeving (ELO). De ELO gebruik je ook voor het maken van opdrachten, het vinden van de daarvoor benodigde informatiebronnen en het inleveren van je werkstukken. In de Meerssense bibliotheek vind je een schat aan informatie. Deze ligt zelfs in het schoolgebouw en je kunt er gratis boeken en andere materialen lenen. Je sportlessen worden gegeven in de professionele sporthal Marsana in Meerssen.

Je wordt opgeleid door een team van deskundige docenten
Op het Stella Maris College staat er een heel team klaar om jouw middelbare schooltijd tot een succes te maken. Elk jaar krijg je een eigen mentor, die je begeleidt tijdens het hele schooljaar. Als je ergens mee zit of vragen hebt, kun je altijd bij je mentor terecht. Daarnaast krijg je zoveel mogelijk les van universitair geschoolde docenten, die bevoegd zijn om jou les te geven en ervaring hebben in het begeleiden en onderwijzen van (hoog)begaafde leerlingen. Bovendien worden alle docenten speciaal getraind, zodat ze jou goed kunnen uitdagen en enthousiasmeren om je capaciteiten te benutten. Ook vakinhoudelijk worden je docenten regelmatig bijgeschoold, zodat ze je steeds volgens de laatste nieuwe inzichten en leermethoden laten kennismaken met de meest actuele lesstof.

In de mentorlessen leer je te leren
Op het Stella Maris College krijg je niet alleen inhoudelijke vakken, maar leer je ook hoe je moet leren en studeren. In de mentorlessen leer je hoe het leerproces werkt: hoe je je leerproces het beste kunt plannen, hoe je hersenen veranderen door te leren, hoe je persoonlijkheid zich ontwikkelt tijdens je schooltijd en nog veel meer. Door deze speciale 'leerlessen' krijg je inzicht in je eigen manier van denken en leer je begrijpen wat begaafdheid is en welke effecten dit op jou en je je omgeving kan hebben. Ook krijg je tijdens deze lessen veel uitdagende en praktische opdrachten om je hersenen te trainen.