Fast Lane English 

Vloeiend Engels spreken is reuze handig. Niet alleen als je op vakantie naar het buitenland gaat, maar ook als je gaat studeren of werken. Op het Stella Maris College kun je op de HAVO, het Atheneum en het Gymnasium speciale lessen Engels volgen. Die noemen we Fast Lane English (FLE). Dit vak is een aanvulling op het tredevak Engels en wordt als themavak aangeboden. 

Wat doe je bij Fast Lane English?

Bij FLE gebruik je je Engelse taalvaardigheden terwijl je bezig bent met actualiteiten, projecten, kennis over Engelssprekende landen, cultuur, geschiedenis en literatuur. Engels is hierbij te allen tijde de voertaal en ook het samenwerken met andere leerlingen gebeurt in het Engels. We maken gebruik van authentieke Engelse input, wat wil zeggen dat je als het ware ondergedompeld wordt in écht Engels. In de onderbouw leer je vooral veel over de verschillende onderdelen van the United Kingdom, the United States of America en andere Engelstalige delen van de wereld en raak je vertrouwd met het Engels spreken en het in het Engels presenteren. Je presentatievaardigheden krijgen een enorme boost! In de bovenbouw blijven deze vaardigheden erg belangrijk en ga je aan de slag met Engelse literatuur van de Middeleeuwen tot nu.

Resultaten

Als je aan het einde van je schooltijd op Stella Maris College bent aangekomen dan ben je bijna net zo bedreven in het Engels als in je eigen taal. Je kunt presenteren als de beste en voert moeiteloos gesprekken in het Engels. Om aan je vervolgopleiding en latere werkgever aan te tonen dat dit zo is, ga je op examen om je Cambridge Certificate te halen. Het CAE (Cambridge Certificate of Advanced English) en het CPE (Cambridge Certificate of Proficient English) zijn de hoogste niveaus die je volgens het ERK (Europees Referentiekader) kunt halen in een vreemde taal.

Toelating tot het FLE programma

Het themavak FLE is toegankelijk voor HAVO, Atheneum en Gymnasiumleerlingen die al bij binnenkomst op school bijzonder taalvaardig blijken te zijn. Als je begint op het Stella Maris College ga je goed aan de slag voor het tredevak Engels.  Als je eind november drie treden op blauw hebt afgesloten dan doe je mee aan de selectieprocedure. De selectie wordt gedaan door de docenten FLE en je wordt beoordeeld op taalvaardigheid. Na een positieve beoordeling word je voorlopig toegelaten en volg je het vak tot aan de zomervakantie. Dan wordt er door de docent bepaald of je definitief mag deelnemen aan het vak.

Je blijft het tredevak Engels ook volgen naast het themavak FLE maar je gaat hier wellicht wat sneller doorheen dan de leerlingen die geen FLE volgen.

Alvast beginnen?

Je kunt natuurlijk alvast aan de slag gaan om ervoor te zorgen dat je Engels al op een redelijk niveau is als je bij ons begint. Onze tips zijn: lees een Engels boek, kijk naar het Engelse jeugdjournaal (Newsround op BBC2), kijk films met Engelse ondertiteling of zonder ondertiteling en probeer al een redelijk basisvocabulaire op te bouwen.