Bijzondere activiteiten 

Bijzondere dingen doe je op school en daarbuiten
Wil jij leuke dingen doen en er tegelijkertijd iets van opsteken? Op een bijzondere manier kennismaken met allerlei onderwerpen? Vind jij het gezellig om ook buiten schooltijd met je klasgenootjes samen te werken? Dan is het hoog tijd dat je meer te weten komt over de bijzondere activiteiten van het Stella Maris College!

Je algemene ontwikkeling, daar doe je het voor!
Op het Stella Maris College krijg je een opleiding die je meer biedt dan kennis en kunde alleen. Je kunt je ook bezighouden met bijvoorbeeld kunst, cultuur, muziek en sport. Je kunt daarvoor kiezen uit een uitgebreid aanbod van lessen en cursussen die tijdens, maar ook buiten schooltijd gegeven worden. Zo word jij een veelzijdige persoon die overal wel iets vanaf weet! Let op: als je in Valkenburg naar school gaat, kun je helaas niet meedoen aan alle activiteiten.

Wat is er voor bijzonders te doen op het Stella Maris College ?

  • reizen en excursies naar interessante plekken in binnen- en buitenland,
  • uitwisselingsprojecten met buitenlandse scholen,
  • computer games,
  • sportieve activiteiten zoals sportlessen, sportdagen en een snowcamp,
  • een jaarlijkse cabaretvoorstelling,
  • muziek en zang: mét schoolkoor en schoolband,
  • debating team.

Reizen en excursies
De lesstof uit je vakken komt echt tot leven als je met je klasgenoten op reis gaat. Op het Stella Maris College kun je kiezen uit een ruim aanbod van reizen. Als verlengstuk van de Franse les ga je naar Parijs, terwijl je in Berlijn of Wenen je Duits eens goed kunt uitproberen. Je Engels kun je bijschaven in Londen en in Barcelona of Istanbul geniet je van de rijke cultuur en taal, terwijl het leven van de oude Romeinen en Grieken herleeft in Xanten, Rome en Trier. Natuurlijk is er ook veel moois te zien en te weten te komen in ons eigen land via het Rondje Nederland.

Internationalisering
De Europese Unie, daar maak ook jij deel van uit! De wereld lijkt wel steeds kleiner te worden. Toch zijn er nog altijd interessante verschillen te ontdekken. Bijvoorbeeld in de manier van leven, of hoe over bepaalde zaken gedacht wordt. Als je dieper in die  verschillen duikt, ontdek je een schat aan wetenswaardigheden. Het Stella Maris College helpt je over de grenzen te kijken, onder meer door onze uitwisselingsprojecten met onze partnerscholen in Susice (Tsjechië), Düren (Duitsland), Sherborne (Verenigd Koninkrijk) en Houffalize (België). Ook de contacten die we met scholen in 21 Europese zustergemeenten onderhouden via het Europese uitwisselingsverband Douzelage en zogn. ‘youth programmes’ helpen je daarbij.

Games
De StelLAN party van het Stella Maris College is wereldberoemd in de Zuid-Limburgse gaming community. Deze LANparty is een computerevenement dat drie dagen duurt. De organisatie zorgt voor een netwerk en gameservers. De computers die de bezoekers zelf meebrengen, worden hierop aangesloten. De bezoekers van StelLAN zitten in clans, groepjes van ongeveer vijf personen. In de drie dagen dat het evenement duurt, werken de clanleden samen om de andere clans te verslaan met strategiegames en/of 3D shooters. Zo leer je je tegenstanders ‘in real life’ kennen en beleef je tegelijkertijd een superspannend weekend! En in de tussentijd slaap je op school. No parents allowed!

Sport en beweging
Als jij fit bent, zit je lekker in je vel. Daarom kun je op het Stella Maris College ook veel aan sport doen. In de brugklas kun je elk jaar aan niet minder dan drie sporttoernooien meedoen. Voor je wekelijkse sportlessen ga je naar een professionele sporthal (Polfermolen in Valkenburg en Marsana in Meerssen). Maar daarnaast zijn er ook nog heel bijzondere bewegingsmogelijkheden op school. Alle leerlingen van de school doen mee aan onze jaarlijkse sportdag. Op de vrijdag voor Carnaval organiseren wij elk jaar weer de sponsorloop ‘Help een Handje met je Voetje’ voor de eerste-, tweede- en derdejaars leerlingen. Met de opbrengsten hiervan steunen we diverse ontwikkelingsprojecten in het buitenland. Ook worden er regelmatig sportclinics georganiseerd, waardoor je met allerlei verschillende sporten kennis kunt maken, of waarin je je favoriete sport extra kunt beoefenen. Als je kiest voor het vak BSM (bewegen, sport en maatschappij), organiseer je voor je oude basisschool een leuke sportdag. Heel bijzonder is ons jaarlijkse snowcamp voor leerlingen vanaf de vierde klas. Je gaat dan vijf dagen lang naar een sneeuwgebied, waar je elke dag ski- of snowboardles krijgt op jouw eigen niveau. Je overnacht in een hotel of jeugdherberg. De hele reis wordt begeleid door docenten van school en zij zorgen ook voor een swingend après-ski programma in de avonduren. Zo leer je je docenten en schoolgenoten eens op een andere manier kennen!

Cabaret
Het jaarlijkse schoolcabaret is een bijzondere traditie op het Stella Maris College. Elk jaar is er een nieuwe voorstelling en dat al meer dan 40 jaar lang! Leerlingen en medewerkers uit de hele school doen eraan mee. Zij repeteren, zingen en dansen dat het een lieve lust is. Andere leerlingen maken de decors en zorgen voor licht, geluid, grime, kleding, etc. Speciaal voor het cabaret is er een filmploeg opgezet, die de voorstelling tot in de puntjes vastlegt. Door de intensieve samenwerking en schoolbrede voorbereiding is het cabaret elk jaar weer een unieke belevenis. Of je nu op het podium staat of erachter, het cabaret is een leerschool voor het leven!

Muziek
Wil je ook op school met muziek en zang bezig zijn? Sluit je dan aan bij ons showkoor. Het koor oefent het hele jaar door, treedt op bij speciale gelegenheden en soms gaat het zelfs op reis om in het buitenland te zingen. Tijdens het cabaret speelt het schoolkoor dan ook een hoofdrol. Je kunt je natuurlijk ook aanmelden voor de schoolband die elk jaar voor het cabaret wordt gevormd. Samen met je bandleden verzorg je dan de muziek tijdens de cabaretvoorstellingen.

Debating Team: logica en mondelinge vaardigheden
In de onderbouw en de bovenbouw van het Stella Maris College kun je lessen in debatteren volgen. In deze lessen leer je hoe je op basis van argumenten met elkaar kunt discussiëren en je tegenstander van jouw gelijk kunt overtuigen. In de onderbouw kun je Debating als KeuzeWerkTijd-module kiezen, in de bovenbouw volg je deze lessen buiten je vaste lesprogramma. Het Debating Team van het Stella Maris College doet regelmatig mee aan lokale, provinciale en landelijke wedstrijden. Het is al meerdere keren als beste van alle Maastrichtse scholen uit de bus gekomen. Daarnaast doe je als lid van het Debating Team ook mee aan het Model European Parliament (MEP). In deze internationale debatcompetitie debatteer je over allerlei politiek getinte onderwerpen met debating teams uit andere Europese landen.