UPDATE: ransomwarevirus

virus.pngHet herstellen van de werkplekken binnen LVO verloopt voorspoedig. Op diverse scholen zijn de werkzaamheden inmiddels helemaal of nagenoeg afgerond. Op andere scholen zijn de collega’s van ict nog bezig met herinstallaties van de werkplekken. Het ict-team bereidt zich daarnaast voor op de start van de scholen op 2 maart aanstaande. Volgens de huidige planning zijn alle systemen op de eerste schooldag na de krokusvakantie op 2 maart aanstaande gebruiksklaar. We vragen de leerlingen en medewerkers om op deze eerste schooldag uit voorzorg een nieuw wachtwoord te kiezen. Onze ict-ers zullen uiteraard klaarstaan om iedereen daarbij te ondersteunen.

Wat is er allemaal al gedaan?

  • Een fors aantal werkplekken zijn inmiddels van een verse installatie voorzien
  • Onze servers en netwerkschijven zijn weer beschikbaar en printen is weer mogelijk
  • De systemen voor de leerlingadministratie en de bedrijfsvoering zijn niet geraakt door het virus, in de nacht naar donderdag is de toegang al hersteld (uit voorzorg was deze korte tijd afgesloten)
  • Onze e-mail omgeving is niet geraakt door het virus, de toegang tot de e-mail werd in de nacht naar donderdag al hersteld (uit voorzorg was deze korte tijd afgesloten)

We vinden het uitermate spijtig dat onze leerlingen en medewerkers hinder ondervinden van het virus. Dankzij alert reageren bleven de gevolgen beperkt en is er geen sprake van gegevensverlies. Het ict-team bedankt iedereen voor de morele steun en de medewerking aan de herstelwerkzaamheden in de afgelopen dagen.

 

Eerdere berichtgeving: Gistermiddag is er in het datacenter waar de ICT-omgeving van LVO draait, een storing ontstaan. Hier is door ICT en de beheerder direct op gereageerd. Uit onderzoek blijkt dat het gaat om een nieuw ransomwarevirus dat nog niet gedetecteerd werd door de virusscanners. Omdat we er tijdig bij waren, was de impact van het virus klein en gegevensverlies beperkt.

Alle systemen worden momenteel zorgvuldig virusvrij gemaakt en worden in de loop van  de dag stapsgewijs 'vrijgegeven'. Dan zijn ze weer bereikbaar. Somtoday en AFAS bleken niet geraakt, evenals  onze e-mailomgeving. Toch hebben we uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk de toegang tot alle systemen afgesloten.

Onze ICT-collega's werken er zo hard mogelijk aan om alles zo snel mogelijk gebruiksklaar te maken en de hinder voor de lessen te beperken. We danken ieder voor begrip in deze situatie.

Bereikbaarheid
Onze school is bereikbaar via:
telefoon 043-3586100 (locatie Meerssen)
telefoon 043-6098111 (locatie Valkenburg)

Nieuwsarchief