Sjang naar de Olympiade?

 

Op 14 september vond in Eindhoven de landelijke finale plaats van de Wiskunde Olympiade. Bij deze wedstrijd kregen leerlingen van het voortgezet onderwijs een aantal wiskundige problemen voor de kiezen. Uit het hele land waren 133 deelnemers uitgenodigd om hier aan deel te nemen. Één van hen was Sjang Steinschuld.

Sjang is 14 jaar en zit in 4 VWO van onze school. In de brugklas heeft Sjang al ontdekt dat het leuk is om met wiskunde bezig te zijn, mede dankzij de lessen van dhr. Tan destijds. Ook de daaropvolgende jaren bij andere wiskundedocenten bleef het plezier met wiskunde bij Sjang in stand. Toen vorig jaar via dhr. Harings de mogelijkheid kwam om deel te nemen aan de Olympiade, aarzelde hij niet en meldde hij zich aan.

De eerste ronde van de Olympiade vond plaats op school en bestond uit een aantal meerkeuzevragen. Om door te gaan naar de volgende ronde waren 14 punten nodig: Sjang haalde er maar liefst 27! Daarmee mocht hij dus deelnemen aan de regionale ronde op de Universiteit in Maastricht. Opnieuw haalde Sjang de benodigde punten om aan de volgende ronde deel te mogen nemen. Zodoende was hij één van de 133 bij de landelijke finale in Eindhoven, met een mogelijke selectie voor de Benelux-finale of zelfs de internationale finale in Engeland. Ondanks een aantal oefenlessen waarvoor Sjang speciaal naar Eindhoven afreisde, bleek dat toch net te hoog gegrepen. Maar het behalen van de landelijke finale is al een hele prestatie op zich!

Dat we daar als school trots op zijn, mag duidelijk zijn. Daarom ontving Sjang uit handen van de sectievoorzitter wiskunde een bundel en een scheurkalender met allerlei Breinbrekers om de hersens soepel te houden.

 “Het was een leuke en gezellige ervaring, helemaal niet spannend”, vond Sjang. “Je bent op een andere manier met wiskunde bezig; sterker nog, het gaat meer om inzicht en logisch redeneren dan om wiskundige formules. Het is een misvatting dat je veel wiskundige kennis nodig hebt om deel te nemen. Ook eerste- en tweedeklassers kunnen heel goed scoren. Je moet vooral wiskunde leuk vinden en dan gewoon meedoen!”

sjang.jpg

 

Nieuwsarchief