Voorronde van Model European Parliament

28 maart 2018: de datum waarop de voorrondes voor het Model European Parliament plaatsvonden in de Spiegelzaal van kasteel Vaeshartelt. Het MEP is een simulatie van het Europees Parlement voor Europese 5.jpgscholieren. Daarmee biedt het MEP jongeren uit de klassen van het voortgezet onderwijs de mogelijkheid ervaring op te doen met het bedenken van oplossingen voor grensoverschrijdende problemen binnen de Europese Unie. In de rol van Europarlementariërs maken de jongeren kennis met het complexe proces van Europese besluitvorming en krijgen ze inzicht in het belang van de samenwerking tussen de verschillende EU-lidstaten.

De deelnemers van dit jaar zijn; Siebe de Ploeg, Rosa Lardenoije, Anand de Nooijer, Jetkse Debeij, Zeppe Roijakkers, Annelotte Grauzinis, Mathijs van de Broek en Suzie Hahnraths.

6 van deze leerlingen mochten door naar de provinciale rondes die zullen plaatsvinden op 15 tot en met 19 april in conferentieoord Rolduc, twee van deze leerlingen kunnen invallen als dit nodig mocht zijn. Wie er door gingen werd bepaald door een jury die bestond uit Sverre Kelderman, Thijs Römelingh, Donna van Hooren, Sjoerd Adriaans, meneer Hazen, meneer Frissen en meneer Kamphuis.

2.jpgNadat de leerlingen op deze regenachtige dag de locatie bereikt hadden begon het dagprogramma. Dit zag er als volgt uit; de heer Dinant Kamphuis van de Progressieve Groene Partij (PGP) Valkenburg aan de Geul opende de voorrondes met een toespraak. Daarna begonnen de kandidaten, zij waren in twee commissies ingedeeld. De commissie Buitenlandse Zaken (BUZA) met als subcommissie mensenrechten begon met hun voorspeech, hierop volgde een tegenspeech van de commissie Sociale Zaken (SOZA) met als subcommissie werkgelegenheid. Daarna mochten er tekstuele vragen worden gesteld over de resolutie en toen was het tijd voor een debat. Als afsluiting gaf een lid van de commissie die aan de beurt was een eindspeech en vervolgens werd er gestemd. Er kon voor, tegen of in onthouding gestemd worden, uiteraard bij een meerderheid van stemmen voor werd de resolutie aangenomen.

De resolutie was de vorige dag opgesteld door de commissieleden en hulp van Donna of Thijs, met het schrijven van de speeches kwam Sverre tijdens de voorbereiding ook even meekijken en gaf tips.
De resolutie van commissie BUZA werd niet aangenomen, iedereen kreeg even pauze en zodra deze gedaan was mocht de commissie SOZA beginnen met hun voorspeech. Uiteindelijk werd hun resolutie wel aangenomen en mocht er geklapt worden. De voorrondes waren gedaan en de jury ging in beraad. Na een tijd werden de kandidaten terug geroepen en kregen ze onder het genot van brownies de uitslag te horen. 
De 6 leerlingen die het Stella Maris College gaan vertegenwoordigen tijdens MEP Limburg zijn: Anand de Nooijer, Jetske Debeij, Zeppe Roijakkers, Annelotte Grauzinis, Siebe de Ploeg en Suzie Hahnraths. Zij zullen de delegatie Frankrijk vormen.

Een bijdrage door: Suzie Hahnraths, VW4E

Klik hier voor een fotoalbum!

Nieuwsarchief