Christian Douven World Champion Karting!!!

Christian Douven, 4HAVO-leerling van het Stella Maris College, is afgelopen weekend in Parijs bij de Sodi World Series Karting bij de junioren wereldkampioen geworden en mag zich daarmee 1 jaar lang 'SWS Junior World Champion 2017' noemen.

Karten is al een paar jaar zijn passie bij uitstek en iedere week neemt hij wel ergens deel aan wedstijden in vooral Nederland en België en af en toe ook in Duitsland en Frankrijk. Hij rijdt mee in klasses waar je de kart kunt huren en dus geen eigen kart hoeft te bezitten. Dat laatst is erg duur en zonder goede sponsors, die enkele tienduizenden euro's per jaar zouden moeten neerleggen, niet of nauwelijks te betalen.
 
Begonnen met wat wedstrijdjes toen hij nog 9 jaar was bij Cargo Karting in Maasmechelen, won hij daar bij de junioren binnen een paar maanden bijna alle junior races. Omdat het niveau van wedstrijdkarting bij Karting Eupen zeer hoog is en internationaal goed staat aangeschreven, is Christian na 2 jaar wedstrijden gaan rijden bij Karting Eupen in België. Ook hier reed hij meteen met de beste mee en na ruim een half jaar won hij ook hier de meeste junioren wedstrijden. Doordat hij in 2016 bijna alles had gewonnen bij de junioren, was hij gekwalificeerd voor de Sodi World Finals 2017 (SWS) nabij Parijs bij RKC Karting in Cormeilles. In 2015 en 2016 heeft hij hier ook reeds aan meegedaan en hij is in 2015 11de worden van de 40 deelnemers in totaal. Vorig jaar werd hij verdienstelijk 6de en dit jaar 2017 zou zijn jaar moeten worden vertelde hij diverse malen. Dit jaar zouden er 20 junioren meedoen en ze kwamen uit de meest uiteenlopende landen.
 
Daar aangekomen op hemelvaartsdag afgelopen donderdag, heeft hij meteen een paar heats getraind om zo de baan beter te leren kennen. Meteen reed hij een van snelste tijden op de baan. Vrijdagochtend toen hij bij de briefing kwam, werd hem door de Franse Race-Director meteen al gevraagd wat het ging worden en hij zei zelfverzekerd 1ste....Niets meer en niets minder.
 
In totaal zouden ze 5 races rijden, waarvan 4 op vrijdag en de grote finale op zaterdagmiddag. Voor race 1 had hij zich weten te kwalificeren op P4. Na de start van de 1ste race lag hij na een paar rondjes al op kop en stond deze positie niet meer af en kwam als 1ste de finish over! Maar aangezien de race-leiding vond dat hij te fel verdedigd had op zijn achtervolgers, kreeg hij na afloop een tijdstraf van 10 seconden en viel dus terug naar P13. Hij was het er totaal niet mee eens aangezien hij niemand had geduwd of iets dergelijks. Maar in Frankrijk is minder toegestaan qua racen dan in alle andere landen, dus hij moest zich hier maar bij neerleggen. Voor race 2 wist hij zich te kwalificeren op pole-position, maar tijdens de race verloor hij een paar plekken, omdat zijn kart iets minder was en hij niet meer zo fel durfde te verdedigen, bang om weer een tijdstraf te krijgen. De 4de plek was het resultaat in race 2.
 
In race 3 startte hij op P4, maar in de eerste ronde wist hij naar P1 te rijden en finishte uiteindellijk met grote overmacht én had daarbij ruim 11 seconden voorsprong op de nr. 2. Ontzettend blij was hij met dit resultaat, maar aangezien er achter hem flinke raceduels werden uitgevochten waar hij helemaal niets mee te maken had, werd door de wedstrijdleiding na de race besloten om deze hele race te cancellen en dus niet mee te laten tellen. Dus eigenlijk 2 van de 3 races gewonnen maar eigenlijk helemaal niets. Ontzettend boos was hij en hoewel de racedirectie hem probeerde uit te leggen waarom ze dit gedaan hadden, is hij kwaad weggelopen. Dan kwam het dus aan op de laatste race van die vrijdag, die pas 's-avonds om 22.15u zou worden verreden. Ontzettend getergd was hij en nadat hij zich wist te kwalificeren op P2, reed hij na de start bij de eerste bocht meteen aan de leiding en won race 4 met grote glans. Dat betekende dat hij de grote finale op zaterdag vanaf P4 zou mogen starten. Zonder alle dubieuze beslissingen, zou hij gewoon vanaf pole hebben kunnen starten. Maar na afloop van race 4 zei hij meteen dat hij de grote finale nu ook zou gaan winnen en dat niemand hem van de winst kon afhouden.
 
Afgelopen zaterdagmiddag was het dan zo ver: rond 14.45u zou hij de grote finale gaan rijden en alleen de 1ste plek telde. Deze race werd ook live uitgezonden op internet met daarbij ook live-commentaar. Meteen na de start van de race, lag hij al 3de en na één halve ronde reeds op P1. Maar aangezien zijn kart met name op de rechte stukken van het circuit het een beetje liet afweten, had hij continu druk van de nummer 2 (een Rus). Deze zat hem continu op de 'bumper' en met de 1ste race nog in het achterhoofd van het te felle verdedigen, wist hij in de laatste 2 bochten voor de finish de aanval van de Rus te pareren en eindigde hij zo op P1 met slecht 0,2 seconden (!!) voorsprong op de nr. 2.
 
Daarmee was hij volgens een ieder op het circuit de terechte wereldkampioen, zeker na alle eerdere tegenslagen. Tijdens de huldiging werd hij flink in de bloemetjes gezet en werd het Wilhelmus voor hem gespeeld. 's-Avonds is hij nogmaals gehuldigd tijdens de afterparty op een schitterend kasteel nabij Parijs. Als beloning krijgt hij van Sodi een complete nieuwe race-uitrusting waaronder een helm, hadnschoenen en kartoverall.

Proficiat Christian en succes in het vervolg van je race-carriere!!!

website.jpg
 

podium.jpg

kart.jpg

Podium_Juniors_SWS_2017_1.jpg

 

bloemen.jpg

Prijzen_3.jpg

 

 


 

Nieuwsarchief