6 leerlingen naar Model European Parliament

Deze week zullen een 6-tal leerlingen van Stella Maris deelnemen aan de conferentie van MEP Limburg. Hieronder vindt u het verslag en de foto's van de voorronde in het stadhuis van Maastricht.

MEP voorronde 2017

29 maart jongstleden zijn we met een kleine groep mensen naar het gemeenteraadsgebouw geweest in Maastricht. Na uren met voorbereiding waren de drie commissies klaar om naar Maastricht te gaan. We hadden voordat de voorronde ging beginnen nog wat vrije tijd om een lekker hapje te gaan eten in Maastricht. En daar heb ik goed gebruik van gemaakt. Ik ben met een paar andere mensen een lekker menu gaan eten bij de MacDonalds. Nadat we vol zaten van de frietjes en hamburgers die erdoor heen zijn gegaan, zaten de buiken goed vol en waren we klaar voor het echte werk.

Toen we eenmaal aankwamen in het gemeenteraadsgebouw in Maastricht, was de eerste indruk al vrij formeel. Ik had zelf iets heel anders verwacht. Het was net alsof ik in een echt parlement zat. Het gevoel drong meteen tot mij door, wat erg indrukwekkend was. Nadat alles klaar was gezet, kon het debatteren beginnen. Elke commissie begon met alle problemen en oplossingen te benoemen die zij met hun commissie hebben uitgezocht. Daarna kwamen de voorspeeches en na het debatteren de eindspeeches, met als slot of de resolutie wel of niet aangenomen werd.

De commissie van Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid was eerst aan de beurt. Er was tijdens deze debatronde een verhitte discussie over de oplossing dat er een pakjeslimiet moest komen. Na een tijd gedebatteerd te hebben, werden de oplossingen niet goedgekeurd en was de resolutie niet aangenomen. Daarna was het de beurt van de commissie van Werkgelegenheid en Sociale Zaken om hun resolutie te bespreken met de andere parlementariërs. Het ging hier vooral over de jeugdwerkloosheid, het zwart werken onder de jongeren en hoe ze dit konden oplossen in de EU. DSC_0865 2.jpeg Er was goed nagedacht over de oplossingen die ze hadden gemaakt met de commissie, dus was deze resolutie wel aangenomen en mocht dus ook geklapt worden. Last but not least was mijn eigen commissie aan de beurt. De commissie van Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse zaken. Nadat Kaatje onze resolutie had gedeeld met de andere aanwezigen, presenteerde Ilse ons een mooie voorspeech. Ook hier weer was een hevige discussie of onze plannen goed genoeg waren om de resolutie te accepteren. Na een laatste eindspeech van mijzelf waren de stemmen ook bij ons niet in het voordeel.

Nadat de jury ons na lang wachten in twijfel hield, was de tijd aangebroken. Vol spanning zaten de andere parlementariërs te wachten op de uitslag. Ik zelf was vol ongeloof delegatieleider geworden van de MEP groep bestaande uit: Kaatje, Karl, Donna, Eefke, Sjoerd. Na een dag die competitief van hoog niveau was, hebben we naast de leerzame debatten ook vooral een gezellige dag gehad met zijn allen. Ik mag dan ook trots uitspreken dat ik Stella Maris vertegenwoordig als delegatieleider tijdens MEP 2017.

Ali Sair

VWO4A

Nieuwsarchief