Ooggetuigen van de DDR vertellen scholieren over hun jeugd

AMSTERDAM, 17 oktober 2016 – Leerlingen van scholen in heel Nederland kunnen begin november in gesprek met ooggetuigen van de Duitse deling. Voor het project ‘Blik op de Muur’ van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) vertellen sprekers die zijn opgegroeid in de DDR of West-Berlijn in de klas over hun leven in het gedeelde Duitsland en de gevolgen voor hen van de val van de Muur.

2ewereldoorlog.jpgHoe was het om op te groeien in de DDR? Wat weet u nog van de nacht toen de Berlijnse Muur viel? Werd u in de gaten gehouden door de Stasi? De gastsprekers vertellen hun persoonlijke verhaal en beantwoorden vragen van de leerlingen. De sprekers, allemaal woonachtig in Nederland, vertellen over hun schooltijd in de DDR, over opgroeien in het geïsoleerde West-Berlijn van de jaren ‘80 en over de gevolgen van de hereniging voor hun familie en vrienden.

In de Havo 3 klassen van het Stella Maris College Meerssen vindt in week 44 en 45 een vakoverstijgend project  Duits - Geschiedenis over dit thema plaats. Dit project wordt op woensdag 9 november, de dag van de “Mauerfall”,  27 jaar geleden, afgesloten met het bezoek van een ooggetuige van deze gebeurtenis.

Met dit project wil het DIA Nederlandse leerlingen meer betrekken bij de recente geschiedenis van Duitsland. Inmiddels is er een hele generatie opgegroeid die de deling alleen uit hun geschiedenisboeken kent. De persoonlijke verhalen van de gastsprekers maken de geschiedenis tastbaar.

Het Duitsland Instituut Amsterdam is het kenniscentrum over Duitsland. Het opereert op het raakvlak van onderwijs, wetenschap en maatschappij en initieert en stimuleert Nederlands-Duitse netwerken en uitwisselingen.

Nieuwsarchief