Aimée Hofman (Havo 3B) wint schrijfwedstrijd van het Duitsland Instituut Amsterdam

aimee.jpgTussen 31 oktober en 11 november gingen Zeitzeugen van de Duitse deling langs middelbare scholen in heel Nederland. Een recordaantal van meer dan 60 scholen meldde zich dit jaar aan voor het gastsprekersproject ‘Blik op de Muur’ van het DIA, dat voor de derde keer plaatsvond. Ruim 3300 leerlingen gingen in gesprek met ‘ooggetuigen’ uit de voormalige DDR of West-Berlijn.

Onze Zeitzeuge was mevrouw Gassdorf, waarvan de familie in de voormalige DDR woonde. Ten tijde van de val van de muur was mevrouw Gassdorf in Berlijn waar zij deze historische gebeurtenis van dichtbij meemaakte.

Ter verwerking van de gastlessen door een Zeitzeuge in november 2016 organiseerde het DIA een schrijfwedstrijd. De leerlingen schreven een brief aan de gastspreker die bij hen in de klas had gesproken over de DDR.
We kregen veel mooie, ontroerende en grappige brieven binnen. De gastlessen hebben de leerlingen duidelijk tot denken aangezet, niet alleen over het verleden en de DDR, maar ook over hun eigen leven.
De ingezonden brieven zijn gelezen en beoordeeld door een vijfkoppige jury: historicus Christina Morina, de redactie van Duitslandweb Wiebke Pittlik, Marja Verburg en Kerstin Hämmerling en Britt van Dée van de onderwijsafdeling van het DIA.

aimee2.jpgVolgens de jury staken twee brieven er bovenuit. Deze twee leerlingen hebben in hun brief uitstekend verwoord wat de gastles bij hen teweeg heeft gebracht. Ook hebben ze de persoonlijke geschiedenis van de gastspreker goed weten te koppelen aan het heden. De jury feliciteert daarom Aimée Hofman (Stella Maris College Meerssen) en Danique Stassen (Erfgooiers College Huizen) hartelijk met het winnen van de schrijfwedstrijd. Als prijs ontvangen zij een groot Duitsland-pakket.

De winnende brieven van Aimée Hofman en Danique Stassen kunt u hier lezen.

De sectie Duits feliciteert Aimée met deze mooie prijs!

Nieuwsarchief