uitnodiging thema-avond ‘Onder Invloed’

Hoe praat je met je kind(eren) over de gevolgen van alcohol en drugs?

Uit rapport Gezondheidsmonitor jeugd 2015 blijkt dat onze jeugd teveel alcohol gebruikt t.o.v. leeftijdsgenoten in Zuid-Limburg.

 

Beste ouder(s)/verzorger(s),

Je bent 15 en wil indruk maken. Je begraaft op zeilkamp de drank onder je tent om het stiekem met vriendinnen op te drinken. Je tikt in één keer een groot glas wodka weg. Samen met je vrienden drink je whisky van je vader en voelt je echt volwassen. Jij regelt de wiet en kan zelfs een jointje bouwen. 

Welke rol speelt alcohol en drugs in het leven van jongeren? Is het verbindend? Is het verslavend? En wat zijn nu eigenlijk de risico’s? Door open te communiceren met je puberende kind over alcohol en drugs, maak je hem weerbaarder en zet je hem kritisch aan het denken over wat normaal is en wat niet. Onze school biedt in samenwerking met Theatergroep PlayBack de thema-avond ‘Onder Invloed’ aan. Een feest der herkenning voor elk gezin met pubers, maar bovenal een relevante ouderavond gericht op de communicatie tussen ouders en hun kind. Een avond die antwoord geeft op de vraag wanneer opvoedkundige ingrepen bij een puber echt beklijven.

Pas drinken als je 18 bent

Iedereen met een puber thuis heeft er wel een mening over: “Gaan ze dan niet helemaal los als ze 18 zijn?” En: “Je moet ze leren omgaan met alcohol”. Tijdens de ouderavond ‘Onder Invloed’ gaat het niet om hoe je jouw kind verbiedt om te drinken, maar juist om het stellen van regels en het tegelijkertijd bespreekbaar maken van het alcohol- en drugsgebruik van je kind.

De werkwijze van PlayBack

Het professionele acteursteam van PlayBack houdt ouders op een treffende en luchtige wijze een spiegel voor. De acteurs gaan, aan de hand van herkenbare scènes aan de keukentafel, in gesprek met hun publiek. PlayBack traint ouders om op een gelijkwaardige, maar wel begeleidende manier met hun kind in gesprek te gaan. Op deze manier wordt de jongere aan het denken gezet, in plaats van dat hij zijn schouders ophaalt. In een interactieve groepsdiscussie blijven de acteurs in hun rol en vertolken de stem van de puber van nu.

“Geweldige manier om je bewust te worden van de diepere laag in de dynamiek tussen ouder en kind. Dank voor jullie onbetaalbare boodschap.” - Ouder van leerling uit Oud-Beijerland

‘De ouderavond is een verfrissende manier om de (geleverde) kennis bij ouders te laten beklijven.’

Dr. Nico van der Lely, kinderarts van de Polikliniek voor Jeugd en Alcohol, Delft

 

Meld je aan

De ouderraad van Valkenburg nodigt je van harte uit om de ouderavond ‘Onder Invloed’ bij te wonen. Deze vindt plaats op donderdag 26 mei en duurt van 19.30 uur  tot 21.00 uur in de aula van Stella Maris College locatie Valkenburg. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Meld je aan door een mail te sturen naar e.smeets@lvo-heuvelland.nl vóór 18 mei met je naam en het aantal personen waarmee je naar de avond komt.

Er zijn geen kosten aan de avond verbonden.  Maximaal kunnen we voor 250 ouders een plaats reserveren op volgorde van binnenkomst. Kijk voor meer informatie op www.tgplayback.nl/onderinvloed.

 

Met vriendelijke groeten,

Namens de ouderraad en schoolleiding
Leon Gubbels en Wien Bergmans

 

 

Nieuwsarchief