De GGD promoot onze preventieweek!

 

De preventieweek die ondertussen een vaste plek heeft gekregen binnen het jaarprogramma van de locatie Valkenburg, is onder de aandacht gekomen van de GGD. Ze hebben dit project in hun nieuwsbrief opgenomen als aanbeveling naar andere scholen. Zie het stuk in de nieuwsbrief hieronder of klik op deze link.

 

Preventieweek op Stella Maris College

Op iedere school wordt wel iets gedaan aan preventie. Bijvoorbeeld: een collega-docent nodigt een gastspreker uit of organiseert een lesprogramma. Voor de mentor of de klasdocent die het programma moet uitvoeren, komt dit als 'extraatje' tussen de lessen door. Als dan de bel gaat wordt het thema afgekapt en gaan de leerlingen er weer vandoor. Herkenbaar? Vandaar dat de VMBO-locatie van het Stella Maris College al deze activiteiten heeft gebundeld in één week. 

Preventieweek-Stella-Maris.png

Wat gaan we doen?

De leerlingen volgen 20 'lessen'die heel divers zijn. Er zijn gastlessen, workshops, educatieve films, kooklessen, enz. Ook heeft ieder leerjaar andere thema’s:

  • bij de onderbouw ligt de nadruk op alcohol en roken;
  • de bovenbouw gaat via een digitale lesmethode aan de slag met het thema drugs en de risico’s die je loopt als 'onder invloed' deelneemt aan het verkeer;
  • Het thema pesten komt natuurlijk altijd terug. In de onderbouw laten we de film 'spijt' zien en in de bovenbouw organiseren we deze week een echte Challenge Day voor alle 3e-jaars leerlingen;
  • Seksualiteit en hoe daar mee om te gaan is natuurlijk niet meer weg te denken in deze tijd. In klas 2 en 3 gebruiken we de methode 'Lang leve de liefde' om dit thema te bespreken;
  • Voor de examenklassen organiseren we dit jaar gastlessen over loverboys en orgaandonatie.

De preventieweek wordt op vrijdag in iedere klas afgesloten met een enquête en een lekker kerstontbijt. De leerlingen zorgen met hun eigen klas voor het kerstontbijt. Ieder jaar proberen wij de activiteiten bij te stellen aan de hand van de actualiteiten de projecten die de GGD of andere partijen ons aanbieden.

Wanneer is de preventieweek? 

Tijdens de laatste lesweek voor de kerstvakantie zijn er geen reguliere lessen en hebben de leerlingen een volledig apart rooster, gericht op deze preventieweek. Niet te vol, want het moet natuurlijk ook allemaal verwerkbaar blijven.

Het preventieteam heeft ook een eigen facebookpagina aangemaakt waar gedurende het hele jaar aandacht besteed wordt aan preventie.

Nieuwsarchief