Timuel Black bezoekt onze school!

Op 26 januari zal Timuel Black een bezoek brengen aan een aantal leerlingen van het Stella Maris College in Meerssen. De Amerikaan Timuel Black zet zich al zijn hele leven in om racisme de wereld uit te helpen. En je hele leven is nogal wat, als je 96 jaar oud bent!

Zo vocht Timuel Black als jonge Amerikaanse soldaat in de Tweede Wereldoorlog. Vooral een bezoek aan het concentratiekamp Buchenwald greep hem bijzonder aan.

TimBlack4.jpgHij vertelde hier vele jaren later het volgende over: “Toen we aankwamen in Buchenwald en ik de angst van de gevangen kon zien en voelen, was ik geschokt. Ik bedacht me dat dit met iedereen kan gebeuren en ik dacht aan mijn voorouders die tijdens de slavernij ook erg bang waren geweest. Ik werd enorm boos.”“Ik besloot dat wanneer ik terug zou keren naar Amerika, ik me de rest van mijn leven zou inzetten om van mijn eigen land en de rest van de wereld, een plaats te maken waar iedereen in vrede en gerechtigheid kan leven.” Deze belofte maakte de activist zeker waar. Na de oorlog keerde hij terug naar Chicago, waar hij sociologie en geschiedenis studeerde en daarna leraar werd op een high school. Hij werkte nog altijd als leraar toen Black in december 1955 voor het eerst Martin Luther King ontmoette. Dit werd het begin van een vriendschap en gezamenlijke strijd voor gelijke rechten. Zo hielp Black in maart 1963 met het organiseren van Martin Luther King’s bekende ‘I Have A Dream’ speech.

Terwijl hij zich samen met Martin Luther King en vele anderen inzette tegen discriminatie, bleef hij werken op meerdere scholen in Chicago. Hij vond namelijk dat de jongste generatie goed moest worden onderwezen om in de toekomst daadwerkelijk gelijkheid te creëren. Terwijl Black in die tijd nog vaak werd gediscrimineerd, wordt hij nu door de Amerikanen vereerd voor zijn strijd.  Zo ook door president Barack Obama die net als Timuel Black in Chicago woonde en hem beschouwt als een persoonlijke vriend en adviseur.

Timuel Black 2.jpgTimuel Black heeft tijdens zijn leven al heel veel mensen aangespoord om de wereld te verbeteren. Zelfs nu hij de hoge leeftijd van 96 jaar bereikt heeft, gaat hij hier mee door. Op de vele plaatsen die hij bezoekt ontmoet hij graag scholieren om met hen te praten over de rol van racisme in de 21ste eeuw. Zo’n zelfde bezoek zal hij brengen aan een 4 VWO klas van het Stella Maris College in Meerssen. De leerlingen van deze klas volgen het speciale Fast Lane English als schoolvak. Door deze versterkte vorm van Engels zijn deze leerlingen daadwerkelijk in staat om een interessante discussie te voeren met Timuel Black. De leerlingen kijken enorm uit naar Black’s bezoek en zijn al bezig zich te verdiepen in de strijd om gelijkheid in Amerika en het persoonlijke leven van Timuel Black.

Siri Zomerplaag
Bronnen:
http://keywiki.org/index.php/Timuel_Black
http://www.uchicago.edu/features/a_lifetime_championing_civil_rights/ (interview over Buchenwald)
http://amerikaanseverkiezingen.eenvandaag.nl/uitzending/41715/chicago_de_thuisstad_van_barack_obama

Nieuwsarchief