Schoolfruit voor alle onderbouwleerlingen VMBO

 

Vanaf januari krijgen alle onderbouwleerlingen van de locatie Valkenburg 3 per week een heerlijk stuk fruit of groente. Aan het einde van de kleine pauze gaan twee leerlingen van iedere klas een kist ophalen bij de conciërges die het fruit netjes gesorteerd hebben per klas. Vervolgens worden de stukken fruit of groente uitgedeeld in de klas en kan de les beginnen.

EU-Schoolfruit1.jpgIedere docent moet dus een paar minuten van zijn les opofferen, maar de leerlingen en docenten kunnen tijdens die les wel genieten van iets lekkers. In de eerste weken vonden de leerlingen het nog een beetje vreemd en lieten ze het stuk ook nog wel eens liggen. Dit is, tot ergernis van de bovenbouwleerlingen, niet meer het geval. Alle groente/fruit die namelijk over blijft, wordt verdeeld over de bovenbouwklassen. Echter, de meeste bakken zijn leeg aan het einde van de les.

Een super initiatief dus waarbij de leerlingen op een vrijblijvende wijze aangespoord worden om na te denken over gezonde voeding die ook nog eens heel lekker is! Naast het uitdelen van het fruit krijgen de leerlingen ook een 9-tal digitale lessen vanuit het lesprogramma “weet wat je eet” om de bewustwording te verhogen.

Dit fruit was allemaal niet mogelijk zonder het  project EU-Schoolfruit.
 

EU-Schoolfruit.png

EU-Schoolfruit
Doel van EU-Schoolfruit is om de fruit- en groenteconsumptie onder  jongeren te verhogen, waarmee een basis wordt gelegd voor een gezonder voedingspatroon. Aan het einde van schooljaar 2013-2014 werd het programma positief beoordeeld. Dit jaar wordt de pilot uitgebreid en mogen voor het eerst 6 middelbare scholen meedoen. Daarmee wordt onderzocht of EU-Schoolfruit op langere termijn in het voortgezet onderwijs ingezet kan worden.

Het EU-Schoolfruitprogramma wordt gefinancierd door de Europese Unie en schoolfruitleveranciers (Lidl Nederland). De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Wageningen University zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling. Het ministerie van Economische Zaken en het Voedingscentrum ondersteunen het programma.

 

Preventieteam Stella Maris Valkenburg 

Nieuwsarchief