Aangenaam in Valkenburg 

Een kleinschalige en ondernemende VMBO-school
Zoek jij een leuke VMBO-school waar je kunt laten zien wat je kunt? Vind je het leuk om dat wat je leert ook direct in de praktijk uit te proberen? Dat kan op de Valkenburgse vestiging van het Stella Maris College. Met ongeveer 500 leerlingen is onze school een kleine, maar bijzonder kwalitatieve school, waar persoonlijke aandacht en structuur voorop staan. Je krijgt een eigen mentor en wordt intensief begeleid. Dat onze aanpak werkt, blijkt wel uit de slagingscijfers: al jarenlang slaagt bijna 100% van onze laatstejaars leerlingen in één keer voor het eindexamen.

Onze speerpunten
Op het Stella Maris College is heel veel mogelijk. Een aantal van onze speerpunten  voor het VMBO:
• Klein maar fijn in de basisberoepsgerichte leerweg
• HAVO/VMBO-TL kansklas
• Dienstverlening & Producten in Valkenburg
• Zorg en veiligheid
• Bijzondere activiteiten
• Maatschappelijke stage (MaS)

Vier verschillende VMBO-afdelingen
Je kunt kiezen uit de theoretische leerweg (TL), de gemengde leerweg (GL), de kaderberoepsgerichte leerweg (KB) of basisberoepsgerichte leerweg (BB). Naar welke afdeling je gaat, wordt bepaald door wie jij bent als persoon en door de resultaten op de basisschool.

Je ontwikkelt een stevige basis in de theoretische en gemengde leerwegen
In de theoretische en de gemengde leerweg kun je kiezen uit de sectoren Zorg & Welzijn, Economie of Groen. Daar word je in vlot tempo grondig voorbereid op op je HAVO- of MBO-vervolgopleiding. Het accent van het veelal klassikale onderwijs ligt op theoretische kennis, maar via allerlei excursies, een maatschappelijke stage en praktijkopdrachten krijg je ook een goed beeld van wat in de dagelijkse praktijk belangrijk is. Als je doorstroomt naar de HAVO, kan dat binnen het Stella Maris College. Je vervolgt je school dan in Meerssen.

Dienstverlening & Producten
In de beroepsgerichte leerwegen kies je voor een praktijkgerichte opleiding.
Binnen het VMBO zijn er 10 profielen. Het Stella Maris College heeft gekozen voor het profiel Dienstverlening & Producten (D&P) vanwege de zeer brede mogelijkheden en uitstekende voorbereiding op vele MBO-opleidingen. Binnen het profieldeel van D&P ligt de nadruk op een brede algemene ontwikkeling. Hierbij worden computer- en presenteervaardigheden getraind. Daarnaast krijgen ze de basis van koken en zullen ze kleine technische handelingen gaan uitvoeren.

Keuzedeel
Naast het verplichte profieldeel kan de leerling kiezen voor een eigen loopbaanoriëntatie door het kiezen van meerdere keuzedelen. Binnen school bieden wij keuzedelen aan in de richting van zorg, wellness, sport, economie, horeca, vormgeving en creatief. Een heel breed aanbod dus waarbij de leerling alle mogelijkheden heeft om tot een goede vervolgopleiding te komen. 

Praktijkleren
Zit er bij ons op school nog steeds geen perfect keuzedeel tussen, dan is het mogelijk dat een leerling zijn keuzedeel buitenshuis gaat afronden. Het praktijkleren zorgt voor een perfecte ontwikkeling van het kind richting de arbeidsmarkt en kan hierbij (in overleg) zijn eigen gewenste keuzedeel volgen.